V Delu intervju z dr. Vasjo Vehovarjem in dr. Katjo Lozar Manfreda

11.01.2016

V Delu je bil 7.1.2016 objavljen pogovor s soavtorjema monografije Web Survey Methodology, ki je v letu 2015 izšla pri založbi Sage. V omenjenem delu sta dr. Vasja Vehovar in dr. Katja Lozar Manfreda iz Univerze v Ljubljani, Fakultete za družbene vede v sodelovanju z dr. Mariem Callegarom, raziskovalcem pri Googlu, predstavila postopke in vidike spletnega anketiranja, prednosti in slabosti izvedbe anket preko spleta, posebej so obdelani tudi specifični vidiki implementacije spletnih anket (mobilne ankete, internetni paneli, orodja za anketiranje) in tudi širši metodološki, managerski in strokovni okviri.

V pogovoru dr. Vehovar predstavi tudi odprtokodno orodje za spletno anketiranje 1KA (www.1ka.si), ki ga razvijamo na Centru za družboslovno informatiko in ima že več kot 25.000 uporabnikov ter letno preko milijon izpolnjenih vprašalnikov. Omenjeno orodje poleg celotne izvedbe ankete omogoča tudi analizo podatkov.

V prispevku je predstavljeno tudi spletno mesto www.websm.org, ki je globalni vir informacij s področja metodologije spletnega anketiranja. Za omenjeno spletno mesto sta leta 2009 dr. Vehovar in dr. Katja Lozar Manfreda prejela tudi nagrado za inovacije vodilnega svetovnega strokovnega združenja anketnih metodologov American Association of Public Opinion Research (AAPOR).

Več o spletnem zajemu podatkov in prihodnosti spletnih anket, si lahko preberete v prispevku Milijoni anketnih raziskav na svetovnem spletu.

 

 

 

 

Članek je prebralo 633 obiskovalcev

Komentarji